Vedlikehold

Velkommen til vår vedlikeholds side, her finner du det du trenger å vite om vedlikehold av Granitt,Kvarts/Kompositt og Marmor. Er det noe som ikke kommer frem eller det er noe mer man lurer på er det selvsagt bare å ta kontakt.

Vedlikehold og rengjøring av Granitt

Egenskaper med Granitt

 • + Mørke farger misfarges ikke lett
 • + Hardhet
 • + Du kan sette varme panner på overflaten
 • + Enkel å rengjøre
 • + 100 % naturlig
 • + Høy estetisk verdi
 • + Skrapes ikke opp ved normal bruk
 • – Lyse farger absorberer vann

Vedlikehold:

Granitt er ett hundre prosent naturmateriale med unik farge og mønster. Mange steder i verden produseres det benkeplater av granitt som brytes fra jordskorpen. Granittblokkene blir delt opp i ønsket størrelse før de sendes videre til bearbeiding av kanter og overflater. Benkeplater av granitt er slitesterke, varmebestandige og varer ved regelmessig og riktig pleie i flere tiår.

Daglig rengjøring:

For rengjøring av granittbenkeplater anbefaler vi å bruke en fuktig klut (mikrofiber), varmt vann og om nødvendig også et nøytralt (pH 7), svakt alkalisk (pH 8-10) eller svakt surt (pH 4-6) rengjøringsmiddel. Det bør foretrekkes bruk av midler som er spesielt beregnet for rengjøring av naturstein. Svært sure eller blekende rengjøringsmidler bør unngås.

Steinoverflaten er også følsom for skurende materialer – mikroskader kan oppstå både ved bruk av stålsvamp og av tilfeldige sandkorn på kluten.

Forebygging og fjerning av flekker:

Granittoverflaten bør beskyttes godt mot flekker. Særlig forsiktig bør man være med benkeplater av lyse granittsorter. Unngå at kjemikalier og etsende midler havner på benkeplaten. Man bør også være oppmerksom på at riper forårsaket av metallgjenstander svært lett blir synlige på den slipte og læraktige overflaten.

Den enkleste måten å unngå flekker på benkeplaten er å fjerne smuss umiddelbart så det ikke får tørke eller bli absorbert i steinen. For rengjøring bør det holde med husholdningspapir, vann og vaskemiddel.

Jo lenger stoffet blir værende der etter at det ble skvettet eller sølt på granittoverflaten, desto større er sannsynligheten for at det oppstår en flekk som er vanskelig å fjerne. For fjerning av mer vanskelige flekker anbefaler vi bruk av spesielle midler for rengjøring av naturstein. Egnede rengjøringsmidler kan skaffes både fra KBI design og fra detaljistforretninger.

Etter bruk av rengjøringsmiddelet anbefaler vi å vaske benkeplaten igjen med vann og vaskemiddel.

Forebygging av varmeskader og riper:

Selv om granitt er relativt motstandsdyktig mot riper, anbefaler vi likevel å benytte skjærefjøler. Jevnlig arbeid uten bruk av skjærefjøl skader både skjæreredskapene og benkeplaten, fører til matt glans og øker sannsynligheten for flekkdannelse.

Selv om granitten har høy varmetoleranse, anbefaler vi likevel å bruke bordskånere for gryter og kar tatt direkte fra ovnen eller komfyren. Dette hindrer også for eksempel leirkar med grov bunn i å skade benkeoverflaten.

Langsiktig vedlikehold:

Alle overflatene er behandlet med et spesielt impregneringsmiddel for å gi lang levetid. Dette hindrer at væsker absorberes i benkeplaten og minimerer dermed også eventuell flekkdannelse. Avhengig av bruksgrad og type granitt anbefaler vi fornyet behandling med impregneringsmiddel spesielt beregnet for naturstein med 1-2 års mellomrom. Granittbenkeplater med lys farge skal alltid behandles årlig, med mørkere farge hvert 1–2 år. Egnet rengjøringsmiddel kan skaffes både fra KBI design og fra detaljistforretninger.

Vedlikehold og rengjøring av Kvarts/Kompositt

Kvarts/Kompositt

 • + Misfarges ikke
 • + Kan fås som ren hvit, samt i en rekke syntetiske farger
 • + Ikke-porøs
 • + Mens standard tykkelse er 30 mm, kan man også få tykkelsene 20 mm og 12 mm
 • + Skrapes ikke opp ved normal bruk
 • – Utvalget av stjerneklare farger med speilsjatteringer
 • – Kompositt/Kvarts er ikke varmebestandige

Vedlikehold av kvarts/kompositt:

Kvarts/kompositt er et industrielt materiale, som inneholder over 90% naturlige ingredienser samt en mindre andel andre ingredienser for å opprettholde riktig farge og konsistens. Ved framstilling benkeplaten skjæres kvartsen til egnet størrelse før kanter og overflater bearbeides.

Benkeplater av kvarts er slitesterke, vannbestandige og enkle å vedlikeholde. Ved riktig pleie varer de i flere tiår.

Daglig rengjøring

For rengjøring av kvartsbenkeplater anbefaler vi å bruke en fuktig klut (mikrofiber), varmt vann og om nødvendig også et nøytralt (pH 7), svakt alkalisk (pH 8-10) eller svakt surt (pH 4-6) rengjøringsmiddel. Det bør foretrekkes bruk av midler som er spesielt beregnet for bruk på kvartsstein. Svært sure eller blekende rengjøringsmidler bør unngås. Overflaten er følsom for skurende materialer.

Forebygging og fjerning av flekker

I den grad det er mulig bør kvartsbenkeplaten beskyttes godt mot flekker. Unngå at kjemikalier og etsende midler havner på benkeplaten. Den enkleste måten å unngå flekker på er å fjerne smuss umiddelbart så det ikke får tørke eller bli absorbert i materialet. For rengjøring bør det holde med husholdningspapir, vann og vaskemiddel.

For fjerning av mer vanskelige flekker anbefaler vi bruk av spesielle midler for rengjøring av kvarts. Egnet rengjøringsmiddel kan skaffes både fra KBI design og fra detaljistforretninger. Etter bruk av rengjøringsmiddelet anbefaler vi å vaske benkeplatene igjen med vann og vaskemiddel.

Forebygging av varmeskader og riper

Kvartskompositten er ikke fullstendig varmebestandig, dvs. at materialet kun tåler sterk varme i kort tid og kan sprekke opp som følge av termisk sjokk. Svært varme overflater (f.eks. et hett kokekar) kan sette spor som følge av at harpiksen i kvartskompositten smelter ved høye temperaturer. Selv om kvartsen er relativt motstandsdyktig mot riper, anbefaler vi likevel alltid å benytte skjærefjøler for å unngå eventuelle skader.
Vi anbefaler ikke å sette hete gjenstander direkte på overflater av kvartskompositt, selv ikke midlertidig.

Langsiktig vedlikehold

Ved innendørs bruk av benkeplater med polert kvarts er det ikke nødvendig å impregnere overflaten (med spesialstoff), ettersom kvartsen ikke absorberer væsker. Utendørs kan fargen på kvartsen endre seg over tid.

Vedlikehold og rengjøring av marmor

Vedlikehold og rengjøring av marmor

 • + 100 % naturlig
 • + Flott fargespill
 • + Varmebestandig
 • + Høy estetisk verdi
 • – Porøs
 • – Lyse farger absorberer vann
 • – Kan lett få misfarger pga at den er porøs

Carrara marmor:

Carrara-marmor det mest populære valget for marmor-benkeplater, da det har et elegant og tidløst utseende. Vi har både slipt og polert Carrara-marmor på lager. Vi anbefaler ikke marmor på kjøkkenet, men i noen markeder er det fortsatt svært populært. Marmor kan lett bli ripete og flekkete siden det er et svært porøst materiale. Marmor er mindre slitesterk enn granitt og kvarts. Den vil også lettere få merker etter sitrus, kaffe, vin osv..
Marmor er hundre prosent naturlig materiale med unik farge og mønster. Benkeplaten framstilles av marmor som brytes fra jordskorpen, blir skåret i ønsket størrelse før kanter og overflater bearbeides.

Vedlikehold av marmor:

Marmorbenkeplater er motstandsdyktige kun ved riktig og regelmessig vedlikehold.

Daglig rengjøring:

For rengjøring av kvartsbenkeplater anbefaler vi å bruke en fuktig klut (mikrofiber), varmt vann og om nødvendig også rengjøringsmiddel pH 6-8. Det bør foretrekkes bruk av midler som er spesielt beregnet for bruk på kvartsstein. Svært sure eller blekende rengjøringsmidler bør unngås. Overflaten er følsom for skurende materialer.
Marmoroverflaten er følsom for skurende materialer, dvs. at mikroskader kan oppstå både ved bruk av stålsvamp og av tilfeldige sandkorn på kluten.

Forebygging og fjerning av flekker:

Marmor er et porøst materiale med stor absorpsjonsevne, som krever stor forsiktighet og beskyttelse mot smuss og væsker. Unngå at kjemikalier og etsende midler havner på benkeplaten. Vær forsiktig med vanlige matvarer som har mye fargestoffer. For eksempel: kaffe, te, vin, oljer, juice og sitrusfrukter.
Vi anbefaler at flekkene fjernes så raskt som mulig med husholdningspapir, vann og vaskemiddel, slik at urenheten ikke tørker eller blir absorbert i steinen. For fjerning av vanskeligere flekker anbefaler vi bruk av spesielle midler for rengjøring av marmor. Etter bruk av rengjøringsmiddelet anbefaler vi å vaske benkeplaten igjen med vann og vaskemiddel. Egnet rengjøringsmiddel kan skaffes både fra KBI design as og fra detaljistforretninger.

Forebygging av varmeskader og riper:

Ettersom marmor er mykere og mer porøs enn for eksempel granitt, er marmoren temmelig utsatt for riper. Derfor bør det alltid brukes skjærefjøler. For å unngå skader anbefaler vi at det benyttes bordskånere når varme kokekar settes på marmoroverflaten.

Langsiktig vedlikehold:

Alle benkeplatene er behandlet med impregneringsmiddel for å sikre lang levetid og forhindre at væsker absorberes i steinen. Avhengig av type marmor og bruksgrad anbefales impregneringsmiddel for marmoroverflater minst en gang i året.